Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Chojnicach, informuje o obowiązku rejestracji producentów produkcji pierwotnej pochodzenia roślinnego do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Rolnicy/plantatorzy (owoców, warzyw, zbóż) wprowadzający swoje produkty na rynek spożywczy mają obowiązek złożyć do właściwego powiatowego inspektora sanitarnego o wpis do rejestru nadzorowanych zakładów. Ten sam obowiązek posiadają rolnicy prowadzący działalność w zakresie dostaw bezpośrednich, prowadzący gospodarstwa agroturystyczne oraz rolniczy handel detaliczny.
Dla rolników/plantatorów prowadzących gospodarstwa na terenie powiatu chojnickiego właściwym organem rejestracyjnym jest Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Chojnicach, ul. Piłsudskiego 39, 89-600 Chojnice.
Załącznik Nr 1 – Informacja dotycząca obowiązkowej rejestracji rolników/plantatorów do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Załącznik Nr 2 – Zalecenia higieniczne dla producentów owoców miękkich i warzyw liściastych w sprawie ograniczenia ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego żywności.
Załącznik Nr 3 – „Zawiadomienie Komisji w sprawie wytycznych dotyczących ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzegania zasad higieny”